Image by Free-Photos from Pixabay

UI/UX Design: 90-Gün Kuralı

Reyyan Yıldız
3 min readFeb 17, 2021

Orijinal Makale: https://uxplanet.org/ui-ux-design-the-90-day-rule-a52376f29a45

Sizi daha iyi ve istikrarlı bir designer haline getirebilecek basit bir kural.

Genel Bakış

Artık tam hızda ilerlemenin hareketsiz durmaya eşit olduğu bir zamanda yaşıyoruz. Günden güne adapte olmamız gereken tüm endüstri, pazar, sosyoekonomik değişikliklere ayak uydurmamız zorlaşıyor.

Bugün yıllar içerisinde geliştirdiğim tasarım hedeflerinize ulaşmanıza ve daha iyi, daha istikrarlı bir designer olmanıza yardımcı olacak bir püf noktası paylaşacağım.

Sebat (Kararlılık) Üzerine Bir Söz

Sebat yeterince büyük bir rüya ve güçlü bir nedeni olanların harika bir arkadaşıdır.

“Hayatta hiçbir şey ısrarla çalışmanın yerini alamaz. Yetenek alamaz; başarısız yeteneklilerden bol bir şey yoktur. Zeka alamaz; ‘ödüllendirilmemiş deha’ bir deyim olacak kadar yaygındır. Eğitim alamaz; Dünya eğitimli cahillerle doludur. Azim ve kararlılık her şeydir.” Photo courtesy izquotes.com

Ama ne zaman zorladığınızı veya bir şeylerin işe yaramadığını ve gerçekten rotanızı değiştirmeniz gerektiğini nasıl anlarsınız?

90 gün kuralına bir göz atın.

90 Gün Kuralı

Yeni bir işe girişmek, hayatı değiştirecek bir karar almak veya herhangi bir gerçek, kalıcı değişiklik yaratmak gibi bir şeye teşebbüs ediyorsanız, hatırlamanız gereken kural şudur;

“Herhangi bir veya tüm eylemlerin sonuçları yaklaşık 90 günlük fark edilir bir gecikmeye sahip olacak, ardından sonuçlar bir kerede gelecekmiş gibi görünecektir.”

Bunun anlamı şudur; Eğer bir şeyleri değiştirmek için ciddiyetle bir şeyler yapmaya çalışacaksanız, bunu en az üç ay ciddiyetle sürdürmeniz gerekecek; ancak bunu yapabilirseniz sonuçlar kesinlikle şaşırtıcı olacaktır.

Neden 90 Gün?

Hem profesyonel hem de kişisel olarak, üç ayın ve 90 günün sihirli bir sayı olduğunu fark ettim.

Odaklanılmış, belirli bir alanda üç aylık ciddi çabanın büyüsünü anladığımı iddia etmiyorum; tüm bildiğim işe yaradığı.

Bir hafta boyunca muazzam miktarda zaman ve enerji harcayabilirsiniz, ancak bundan birkaç hafta sonra muhtemelen hepsinin uçup gittiğini göreceksiniz.

Bununla birlikte, bir şeyleri değiştirmek için kendimi ciddiyetle 60 veya 30 değil art arda 90 gün yaptığım işe adadığımda, sonuçların net, gözle görülür ve ölçülebilir şekilde ortaya çıktığını tekrar tekrar tecrübe ettim.

Ya İşe Yaramazsa?

Şimdi elbette bunu da dahil etmeliyim çünkü 90 gün ciddiyetle çaba harcayan ve sonuç alamayan insanlar olduğuna eminim.

Bununla birlikte, ciddiyetle odaklandığım, iradeli çalışma ve kararlılıkla yaptığım ne varsa, bunu deneyimlediğim tek bir zamanı hatırlamadığımı belirtmem gerekir.

Ancak 90 gün işe yaramasa bile, o zaman o süreçte neler edindiğinizi hayal edin!

Bir yıl veya daha uzun bir süre bir fikir hakkında hiçbir şey öğrenmemek ve tersine çevirmemek yerine, bu fikri planlı bir 90 güne sıkıştırdınız ve ya galip geldiniz ya da bu fikre dair daha fazla şeye sahip oldunuz.

Size Meydan Okuyorum!

Meslektaşlarımın çoğu bu düşünceyle alay etti; hepsi de kargayı yedi! Yapamayacağımı söylediler ve bahse girerim insanlar sana da yapamayacağını söylemiştir.

(Karga yemek, bazı İngilizce konuşulan ülkelerde kullanılan bir konuşma dilidir, bu da güçlü bir pozisyon aldıktan sonra yanlış olduğunu kanıtlayarak aşağılama anlamına gelir. Karga, yanlış olduğu kanıtlanmış olarak yutmak duygusal olarak zor olabileceği gibi yemek için itici bir leş yiyenidir.)

Bu yüzden size meydan okuyorum: 90 gün boyunca gerçekten ilgilendiğiniz, gerçekten tutkulu olduğunuz, gerçekten merak ettiğiniz, gerçekten ilgilendiğiniz veya gerçekten yapmak istediğiniz herhangi bir şeyi deneyin.

Ne olacağını görün, sonra gelip bize de anlatın.

Neler başardığınızı görmek istiyorum ve bunu duymak için sabırsızlanıyorum!

Nick Lawrence Design
Website | Portfolio

Çevirmen Notu: Son zamanlarda odağımızı nasıl kaybettiğimiz ve geri nasıl kazanabileceğimize dair bilgiler içeren iki tane harika kitap okudum. Aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz. 90 gün kuralını denemeden önce okur ve oradaki metotlara göre bir yol izlerseniz daha verimli olacağına inanıyorum.

Okuduğunuz için teşekkürler!

Cal Newport — Pürdikkat: https://kidega.com/kitap/purdikkat-184611/detay

Cal Newport — Dijital Minimalizm: https://kidega.com/kitap/dijital-minimalizm-312061/detay

--

--